Afbeelding Afbeelding Afbeelding Je kunt je nu inschrijven voor de Panda Paas Puzzelrit! https://fiatpandaclub.nl/meetings/pandapaaspuzzel2024/

Patentaanvraag toont nieuwe 6 cilinder van FCA

Alles over het nieuws rondom Fiat.

Moderator: Nieuwsmoderator

Plaats reactie
Gebruikersavatar
kees5
Forumgebruiker
Berichten: 1062
Lid geworden op: 26 jun 2016 19:45
1e Panda-achtige: Kia Picanto X Line 100 PK 2021
Been thanked: 2 times

Patentaanvraag toont nieuwe 6 cilinder van FCA

Bericht door kees5 »

Afbeelding

De door Harald Wester in maart reeds aangekondigde nieuwe motor voor Maserati (en in het verlengde daarvan ook Alfa Romeo) is bij het US Patent and Trademark Office gepatenteerd onder nummer 10.247.142. Dit is in april al gebeurd, kort voordat de aankondiging van de CEO van Maserati kwam. Het nieuwe (3.0?) blok draagt de werknaam GME T-6 (Global Medium Engine) en zal breed ingezet gaan worden. Men verwacht dat ook PSA hiervan gebruik zal maken, terwijl men vreest dat in de kleinere segmenten een merk als Fiat, juist gebruik zal gaan maken van Franse motortechniek. In de VS, waar de motor momenteel in ontwikkeling is, spreekt men intussen over de Tornado I-6, die mogelijk op de nieuwe Jeep Grand Wagoneer zal starten en vervolgens in de nieuwe Cherokee.

De multifunctionele nieuwe 6 cilinder, zal naast 1 of 2 turbo’s ook uitgerust gaan worden met FCA’s E-booster technologie, goed voor een vermogen tussen de 360 en 525 pk en 25% meer vermogen. Het blok zal met dubbele turbo z’n weg vinden naar Maserati, Alfa Romeo (mogelijk ook het Amerikaanse SRT) en vervangt in Amerika de Hemi V8 (en in basis ook de V6 Pentastar). De nieuwe 6 cilinder in lijn wordt tevens een belangrijke basis voor FCA’s Italiaanse luxe-tak, dat de afgelopen jaren in Modena is gevormd. Voortaan opereert men los van Ferrari en kijkt men enkel voor de nodige expertise nog naar Maranello. Het aangekondigde investeringsplan van Maserati, is daar het bewijs van en nu ook dit motorblok.

Bron@autoedizione.

Plaats reactie

Terug naar “Het Nieuws”